Världstvåan i fotboll fortsätter att floppa – här är anledningarna!

Det är många som undrar varför världstvåan i fotboll med sin gyllene generation fortsätter att misslyckas. Mästerskapen dom deltagit i har inte alls gått bra utefter förutsättningarna och det verkar som att laget inte riktigt vet hur de ska lösa sina problem.

Belgien hade Kroatien Marocko och Kanada i sin grupp där man tycker att åtminstone två av matcherna borde vara sure bets för The red devils, men istället lyckades Belgien med bedriften att åka ur gruppen.

För att veta hur det kan ha blivit så för Belgiens gyllene generation måste vi börja från början.

Det är en av de största prestationerna i sportens värld

Hur i hela friden blev ett av de mindre länderna ett topprankat lag i världens populäraste sport på planeten? Belgien, ett land med ungefär 11 miljoner invånare, inklämt mellan Frankrike och Tyskland i Västeuropa och försvagat av deras grannars landmassa och befolkningsstorlek, tog sig Belgien till toppen av FIFA-rankingen 2015 och har hållit sig stadigt på där uppe ända till idag.

Resan Började på grund av förtvivlan

Belgiens glädje över att vara med som värd för EM 2000 slutade i förödmjukelse när de åkte ut i gruppspelet i tävlingen. Bara nio dagar efter att tusentals vita ballonger hade släppts för att fira invigningen av turneringen på King Baudouin Stadium, hade hoppet med eftertryck spruckit inne på samma arena.

En solig kväll i Bryssel avslutades i mörkret av en 2-0 förlust mot Turkiet, två mål från Hakan Sükür – varav det första gav målvakten Filip de Wilde mardrömmar. Detta fiasko tvingade personer i det belgiska fotbollsförbundet att göra en översyn av sin fotbollsstrategi, hela vägen från rötterna till toppen. De rekryterade fyra universitet för att hjälpa till att undersöka utvecklingen av ungdomsspelare i femmanna kontra åttamannaspel. De kom fram till att spelare borde vara med i mindre grupper för att utveckla sig på ett bättre sätt. Ingen detalj var för liten; till exempel, var klockan nio på en söndagsmorgon verkligen den bästa tiden för barnen att hålla fokus och lära sig? De analyserade data från 1 500 ungdomsmatcher, anlitade 70 tränare på alla nivåer i spelet och gjorde 120 presentationer för klubbarna som tog nästan ett år.

Denna nya strategi, tillsammans med en starkare fokus på scouting och akademier, har lett till ett starkare belgiskt landslag.

Hur kunde de applicera denna nya kunskap hos klubbarna?

Med ett dussin professionella klubbar i landet var det lättare att få alla att arbeta tillsammans, och dessutom som ett land utan en historia av stora framgångar fanns det kanske mer frihet att försöka och mindre tryck för en omedelbar avkastning på investeringen.

Varje klubb i landet köpte in sig. Oundvikligen fanns det barnsjukdomar, men Sablon trodde att om de kunde hålla kursen, skulle de skörda frukten av vad dem hade sått.

Ungefär vid den här tiden var det framtidastjärnorna Romelu Lukaku, Eden Hazard och Kevin de Bruyne bara åtta, tio respektive tio år gamla. Ingen kunde ha vetat det då, men de och många andra spelare i deras generation skulle snart lanseras på en karriärbana som skulle förändra sättet man utvecklar spelare i hela Europa!

Förbundet föreslog 4-3-3

Förbundet föreslog att alla Belgiens ungdomslag skulle spela 4-3-3 och att arbetet skulle börja med att få fram en helt annan typ av spelare än de tidigare har sett i Belgien. De trodde helt enkelt det att var den starkaste inlärningsmiljön för deras spelare eftersom med detta sätt skulle spelarna hamna i fler en-mot-en situationer och på så sätt utveckla sin teknik bättre. Belgiens som precis fått in stora pengar från att vara ett av värdländerna i fotbolls EM, såg till att investera majoriteten av dessa pengar på att utveckla ungdomsfotbollen.

Belgiens gyllene generation kraschade efter en besvikelse mot Kroatiens oavgjort

Efter ett framgångsrikt resultat i Världsmästerskapet i fotboll 2018, där de lyckades ta brons trodde många VM 2022 var året de skulle lyckas vinna en turnering. Men blev precis tvärtom, det blev nämligen fiasko. Med en kombination av dålig effektivitet och spel åkte Belgien ut på fyra poäng och lyckades endast göra ett mål på hela turneringen, det målet kom mot Kanada.

Men hur kommer det sig att ett lag som rankas som tvåa i världen, och med kanske med den starkaste truppen efter Brasilien misslyckas gång på gång i storaturneringar? 
En av orsakerna kan vara på grund av att det är svårt att ena ett land med så stora skillnader på kulturer. I Belgien finns nämligen tre stycken officiella språk Holländska, Franska och Tyska. 
Den andra orsaken tycks bero på lagets kemi, vilket korrelerar med att de är ett land som har svårt att enas till ett. Flera medier har rapporterat om det splittrade landslaget där spelarna vägrar prata med varandra på grund av privata schismer.

Belgien måste nu bygga om sitt lag

Belgiens gyllene generation är nu över 30 år gamla och måste nu börja bygga nytt till nästa VM. Många av stjärnorna kommer att försvinna redan till EM. I VM lär det var sällsynt om vi överhuvudtaget får se någon som startade matchen mot Kroatien, spela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *